Enerji, toplumun hizmet ve mal üretim ihtiyaçlarını karşılamak için çıkarılan ve belirli bir kullanım için dönüştürülen doğal bir kaynaktır. Birincil enerji kaynaklarıyla ilgili olarak, yenilenebilir enerjiler ve yenilenemez enerjiler vardır.
Yenilenebilir enerjiler, tükenmez kaynaklardan veya rejenerasyon kapasitesine sahip kaynaklardan gelenlerdir. Dikkate değer yenilenebilir enerjiler şunlardır: fotovoltaik güneş enerjisi, termal güneş enerjisi, rüzgar enerjisi, deniz enerjisi, jeotermal enerji ve biyoyakıtlar.
Yenilenemez veya geleneksel enerjiler, doğada bulunan sınırlı kaynaklardan gelen ve genellikle büyük bir çevresel etkiye neden olan enerjilerdir. En yaygın olanları kömür, petrol ve doğal gaz gibi fosil yakıtlardır. Öte yandan nükleer füzyon ve füzyondan elde edilen nükleer enerji.
Bu birincil enerji kaynaklarından elektrik elde etmek için santraller gereklidir. Bazı örnekler, kömürle çalışan enerji santralleri, kombine çevrim enerji santralleri, nükleer santraller, güneş enerjisi santralleri, fotovoltaik santraller, hidroelektrik santraller, rüzgar santralleri vb.
Günümüzde yenilenemeyen enerjiler, küresel ısınmayla birlikte enerji verimliliği kavramını gittikçe daha önemli hale getiren, giderek daha az bulunan maddelerdir. Enerji üretiminde, onu taşıyacak elektrik güç sistemlerinde ve ayrıca enerji tüketimi kontrolü ve yönetiminde maksimum verimlilik elde etmek için giderek daha gelişmiş teknolojik çözümler üzerinde çalışılmaktadır. Teknoloji ve enerji verimliliği beraber ele alınır. Akıllı şebekelerin hızlı gelişimi buna bir örnektir. Yenilenebilir enerjilerle güç üretiminden, güç iletim ve dağıtım sistemlerinden, akıllı sayaçlar gibi akıllı ölçüm sistemleri aracılığıyla enerji tüketiminin yönetimine kadar her şeyi kapsar.
Mühendislik eğitim setleri enerji mühendisliği ürünlerine aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.