Yenilenebilir enerjiler temiz, sınırsız ve giderek daha rekabetçi enerji kaynaklarıdır. Doğal kaynakların kullanımına dayalı enerji kaynaklarıdır: güneş, rüzgar, su veya bitki veya hayvan biyokütlesi. Fosil yakıtlardan esas olarak çeşitlilikleri, bollukları ve gezegenin herhangi bir yerinde kullanım potansiyeli, özellikle de sera gazı üretmemeleri bakımından farklılık gösterirler. Yenilenebilir enerjilerin gelişimi sayesinde, iklim değişikliğiyle mücadele etmek ve yıkıcı etkisinden kaçınmak mümkündür. Sera gazlarından kaynaklanan küresel ısınma bir realitedir ve bu nedenle Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen hedeflerden biri 2030 yılına kadar elektriğe evrensel erişim sağlamaktır.
Rüzgar enerjisi, fotovoltaik enerji, hidroelektrik, biyokütle ve biyogaz, jeotermal enerji, gelgit enerjisi, dalga enerjisi, biyoetanol ve biyodizel gibi çeşitli yenilenebilir enerji türleri bulunmaktadır.
Yenilenebilir enerjilerin önemi göz önüne alındığında, temel avantajları vurgulanmalıdır: Sera gazı yaymazlar, tükenmezler ve daha ucuzdurlar, enerji bağımlılığını azaltırlar ve olumlu bir politik hedefe sahiptirler.
Yenilenebilir enerjilerin çoğalması ve daha verimli ve esnek güç sistemleri yaratma ihtiyacı nedeniyle, merkezi olmayan üretim giderek daha popüler hale geliyor. Micro-Grids konseptinin kaynağı budur. Çoğunlukla yenilenebilir enerjilere dayalı, elektriği dijital teknolojiyle tüketicilere çeşitli enerji üretim noktalarından dağıtan ve yenilenebilir enerjilerin entegrasyonunu destekleyen çift yönlü elektrik üretim sistemleridir.
Yenilenebilir enerjilere ve ademi merkeziyetçiliğe yol açan bu teknolojik evrim sayesinde, elektrikli aracı günümüz toplumuna entegre etmek mümkün oldu. Bu da sera gazlarını (CO2) ve maliyetleri önemli ölçüde düşürdü ve elektrik sisteminin güvenilirliğini artırdı.
Mühendislik eğitim setleri yenilenebilir enerji ürünlerine aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.