Elektrik, pozitif ve negatif elektrik yükleri arasındaki hareket ve etkileşim tarafından üretilen ikincil bir enerji kaynağıdır. Elektrik enerjisi, güneş enerjisi, hidroelektrik, rüzgar enerjisi, jeotermal enerji, biyokütle, petrol, doğal gaz veya kömür gibi birincil enerji kaynaklarından elde edilir. Bu enerjilerin kullanımı için hidroelektrik santraller, rüzgar santralleri, fotovoltaik santraller, nükleer santraller, kombine çevrim santralleri vb. gibi güç üretim santralleri gereklidir.
Günümüzde elektrik enerjisi, birçok uygulamada kullanılan temel bir enerji kaynağıdır. Evlerde ve endüstrilerde aydınlatma, hırsızlık önleme sistemleri, yangın alarmları, soğuk ve sıcak klima, ev ve bina otomasyon sistemleri, elektrik makineleri vb.
Elektrik enerjisi, kullanılabilirliğini sağlayabilen eden elektrik sistemleri tarafından üretilir. Tüm elektrik sistemleri, şebeke operatörünün enerji nakil ve üretim sistemini yönetip işlettiği elektrik üretim tesisleri, yüksek gerilim enerji nakil hatları, dönüştürme merkezleri, orta ve alçak gerilim dağıtım hatları ve elektrik kontrol merkezlerinden oluşur.
Elektrik sisteminin güçlü gelişimi, Akıllı Enerji Ağlarının (Akıllı Şebekeler) önünü açtı. Bunlar, yenilenebilir enerjilerin, mikro şebekelerin, akıllı sayaçların ve gelişmiş koruma sistemlerinin önem kazandığı merkezi olmayan enerji üretimi ile karakterize edilir. Amaçları, elektrik arzının sürekliliğini, güvenilirliğini, enerji verimliliğini ve CO2 emisyonlarının azaltılmasını sağlamaktır.
Mühendislik eğitim setleri elektrik mühendisliği ürünlerine aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.