Çevre, doğal, sosyal ve kültürel insan faktörleri tarafından etkileşime giren ve değiştirilen fiziksel, kimyasal ve biyolojik unsurlardan oluşan bir sistemdir. Sadece yaşamın geliştiği alan değil, aynı zamanda canlıları, nesneleri, suyu, toprağı, havayı ve aralarındaki ilişkileri de içerir. Toplumun yaşam biçimini belirleyen ortamdır.
Çevre bilimi çevreyi inceler. Çevre mühendisliği, üretim ve tüketim süreçlerinde doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımının geliştirilmesi, çevremizdeki mükemmel yaşam kalitesini her zaman ön planda tutmak için, çevresel bozulma sorunlarının önlenmesi, kontrolü ve çözümüne yönelik teknolojik süreçlerin, ürünlerin ve hizmetlerin tasarlanması, uygulanması ve yönetilmesine dayanan bir alan ve bilim dalıdır.
Çevrenin önemi, tüm yaşam biçimlerinin başka bir yerde değil, içinde yer alması gerçeğinde yatmaktadır, bu nedenle çevrenin bakımı ve korunması, insan eyleminin temel unsurlarından biri olmalıdır. Bugün, bu eylemlerin önemi konusunda artan bir farkındalık bilinci oluşmuştur.
Çevre sorunlarına ilişkin artan farkındalık nedeniyle, sadece bireyler değil, hükümetler ve şirketler de çevreye verilen zararı korumaya veya sınırlandırmaya yönelik faaliyetler geliştirmeye başlamıştır. Bu nedenle, hidroloji, hidrojeoloji, su ve gaz arıtma, geri dönüşüm ve kirlilik gibi çevre biliminin bazı disiplinleri, diğerleri arasında büyük önem kazanmıştır.
Mühendislik eğitim setleri çevre mühendisliği ürünlerine aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.