Akışkanlar Mekaniği dalı, hareketsiz (akışkan statiği) veya hareket halindeki (akışkanlar dinamiği) akışkanların davranışlarının yasalarını ve katı cisimlerle etkileşim süreçlerini inceler. Bir akışkan, akabilen, başka bir deyişle hareket edebilen bir madde olarak kabul edilir. Bunların arasında sıvılar (su, yağ, alkol, süt, sülfürik asit, benzin) ve gazlar (hava, oksijen, nitrojen, helyum, argon, metan, bütan, doğal gaz) vardır.
Sıvılar, bizi çevreleyen havadan, havuzlardaki ve sulamadan ,arabamızda fren yapmamızı sağlayan hidrolik sistemden, ısıtmamıza veya klimamıza, kendi kan dolaşım sistemimize kadar günlük yaşamın her yerinde bulunabilir. Akışkan çalışmaları, diğerleri arasında iyi bilinen Arşimet ve Pascal ilkelerine, Bernoulli denklemine, Venturi etkisine veya Darcy yasasına dayanmaktadır. Akışkanlar Mekaniği Mühendisliği alanı,uygulanabilirlik araştırmalarında ; Reynolds, Prandtl, Mach ve Froude gibi boyutsuz sayıları vurgulayarak deneysel ve matematiksel olarak incelenir. Akışkanlar mekaniği ilkelerinin önemi, kanallarla su transferleri, deniz ve hava taşımacılığı, hidrolik, termal ve pnömatik makineler, borulardaki kavitasyon veya su çekici sorunlarına çözümler, hidrolik ve pnömatik şanzımanlar ve kontroller gibi ortak icatlar bırakmıştır.
Sıvıların çeşitli uygulamalardaki önemi göz önüne alındığında, bunların doğasını, yani sıvının türünü bilmek ve özelliklerine göre tanımlamak önemlidir. En önemlileri: basınç, sıcaklık, hacim, yoğunluk, viskozite, sıkıştırılabilirlik, özgül ısı, termal genleşme ve karışırlık sayılabilir.
Mühendislik eğitim setleri akışkanlar mekaniği ürünlerine aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.